Creatief Denken online

Eerder verschenen Creatief Denken Snippers

14 oktober 2015

Creatief denken met drijvende tuinen van Jasper Grootveld

Robert Jasper Grootveld

Nog altijd zijn ze te zien in Amsterdam, de drijvende tuinen die  Robert Jasper Grootveld zo’n 40 jaar geleden bedacht en bouwde. Visionair creatief idee dat bestand blijkt tegen de tand des tijds 


16 september 2015

creatief-denken-jugaad-voertuig  

Creatief denken

Innoveren met de middelen die je hebt, dat is Jugaad innovatie, afkomstig uit India. Tegelijk vermakelijk en (soms) bewonderenswaardig vindingrijk

26 augustus 2015

creatief denken en een boottentje  

Creatief denken: een boottentje

Om nog even in de vakantiesferen te blijven, dit boottentje kwam onlangs langs gevaren. Is je bootje net te klein? Wat te doen? Creatief denken! 

10 juli 2015

creatief denken op de backhands bike  

Creatief denken en fietsen

Met creatief denken fietsen leren, kan dat? Of eigenlijk: hoe lang duurt dat dan? Hoe lang voordat de hersenen kun nieuwe olifantepaadjes hebben gelegd? Zie het filmpje elders op deze pagina. Fascinerend.

19 mei 2015

Master of Creativity  

Master of Creativity bereikt Europa

Ook in Europa kun je nu een Master degree in Creativity behalen aan de Universiteit van Buffalo, met een Distance Program. De eerste groep start binnenkort. Felicitaties voor degenen die zich hiervoor hebben ingespannen.

31 maart 2015

creatief denken: het vriendje kussen  

Creatief denken en creatief dromen 

In de serie creatieve uitvindingen uit Japan: het vriendje kussen. Tja, wat zal ik er nog aan toevoegen, creatief is het zeker. 

15 januari 2015

Creatief denken in de Dulwich Picture Gallery  

Creatief denken in de Dulwich Gallery

Hoe krijg je mensen zover dat ze weer echt naar kunst gaan kijken? Doug Fishbone bedacht voor de Londense Dulwich Picture Gallery om 1 vervalsing op te hangen tussen de collectie, maar niet te zeggen welke het is. Verbluffend creatief, indrukwekkend slim.

10 november 2014

Creatief Denken @ CWF2014  

Creatief Denken @ CWF2014

Het Creativity World Forum was een groot succes. Geweldige sprekers, allerlei stands boordevol ideeen en inspiraties. Creatief Denken online was er ook, met creatieve boeken en spellen.

1 oktober 2014

creatief denken in de wensenkamer  

Wensen en creatief denken

Het huis van Karl Raats, de schrijver van Somniyum, is ingericht om wensen en dromen te verwezenlijken. Dit is een plaatje van de kamer van de wensen.

17 september 2014

creatief denken over je bezem en borstel  

Creatief denken op de kinderboerderij

Waar is de bezem? Waar is de borstel? Elke dag weer weg . . ja, die enthousiaste kinderen. Hoppelepop, een techniek van de supermarkt geleend, die was ook eerst maar steeds z'n winkelwagentjes kwijt. 

12 september 2014

Creatief denken met David di Salvo  

Creatief Denken met David di Salvo

Wat een titel heeft dit boek toch! Het laat er geen misverstand over bestaan, het zijn je routines die NIET to creativiteit leiden. Wil je innoveren? Plaats jezelf in een ongemakkelijke situatie!

28 augustus 2014

Creatief denken met zonnepanelen in Toscane  

Creatief Denken in Toscane

Die 2 blauwe plekken boven op de heuvel zijn velden met zonnepanelen. Bekende techniek, ver voorbij het creatief denken-stadium, maar toch kijk je ervan op als je het gerealiseerd ziet, en dan nog wel in het ansichtkaart-landschap van Toscane.

8 juli 2014

creatief denken met de fietsplant  

Creatief Denken: de fietsplant

Creatief bedacht is het zeker, dit wat onpraktische idee om het fietsparkeerprobleem aan te pakken: elke fiets een plantje! Als het niet verzorgd is . . afvoeren die fiets!  

1 juli 2014

creatief denken- Karel Witteveen presenteert uit zijn nieuwe boek  

Creatief Denken was erbij

In Utrecht presenteerde Karel Witteveen zijn nieuwe boek over creatief denken en schrijven: Van idee naar tekst. Creatief als hij is gebruikt hij daarbij een pizzadoos, en 'n pizzapunt als wijzer. Goof van de Winkel staat erbij en wil geen woord missen.

23 juni 2014

Creatief Denken online bij het IAF  

Present in Soesterberg

Creatief Denken online was present op de IAF conferentie in Soesterberg, met een stand met boeken en spellen.

3 juni 2014

creatief denken met een container  

Creatief denken over je container

Overal kom je creatief denken tegen. Hier is toch ook duidelijk iemand flink aan het nadenken geweest . . Hoe krijg ik alle rommel in de container? En ja, gelukt!  

28 mei 2014

Creatief-denken-COCD-workshopfestival  

COCD Workshopfestival

Creatief Denken online was weer aanwezig op het COCD Workshopfestival in Antwerpen, ditmaal met een nog grotere selectie creatieve boeken, posters en spellen.

29 april 2014

creatieve gedachte: hond knuffelen  

Hond knuffelen

Kinderen hebben natuurlijk creatieve gedachten. Had u er aan gedacht de hond te knuffelen? Ik niet, geen haar op mijn hoofd. Maar dit is zelfs meteen een business start-up, goed hoor!

24 april 2014

Creatief bedacht, zo'n stamplepel  

Creatief bedacht, zo'n stamplepel

Herkent u hem? Maakt u wel eens een espresso? Iemand heeft dat natuurlijk eens bedacht: om de lepel en de stamper aan dezelfde steel te zetten. Een Italiaan neem ik aan. Creatief denken gespot.

8 april 2014

Creatief denken op IJburg  

Creatief denken op IJburg?

Onbegrijpelijke betonnen vijvers op IJburg. Architectuur? Kunst? Of toch een doel? Of is hier creatief denken aan het werk?

27 maart 2014

Vleermuishuisje  

Een vleermuishuisje, is dat creatief denken?

Nooit eerder gezien, maar voor anderen misschien gesneden koek? Dus is er een creatieve gedachte aan te pas gekomen, of is het meer van hetzelfde? 

vDit is13 maart 2014

Creatief denken in de AMS Stone Room  

Creatief denken in de Stone Room

Dit is de Stone Room in het Creativitylab van de AMS (Antwerpen Manegement School). Mij herinnert het aan de miljarden ideeën die al moeten zijn bedacht sinds we nog in grotten leefden ... 4 maart 2014

Creatief denken in de Hema  

Creatief denken in de Hema

Een vriend van mij vertelde me dat hij met hardnekkige problemen naar de Hema gaat: daar rondwandelend, in dat frisse praktische assortiment, komen de ingevingen vanzelf. Creatief denken...

27 februari 2014

Ander gebruik van bestaande symbolen  

Een ander gebruik van bestaande symbolen 

Kijk af en toe eens met andere ogen naar bekende vormen. Zoals de reclameman van deze bank. Prachtig gevonden.

 

19 februari 2014

Creatief Denken en Mindcamp  

Accelerate met creatief denken 

Alweer zo'n prachtig plaatje. Het laat zien hoe creatief denken je fysiek doet versnellen. Mooi hoor. Afkomstig van een sample Mindcamp session (zie Events).


 

12 februari 2014

creatief denken puzzel  

Creatief Denken puzzel

Dit kwam ik onlangs tegen... Wat is het? Is hier creatief over nagedacht? Geen idee, maar het kostte mij wel wat creatief denken om te verzinnen wat het is... Wat denk jij?

 

10 februari 2014

creatief-denken-kip-met-de-zwiepstaart  

Creatief Denken met Dino's

Dinosaurussen, hoe liepen die? Lastig, er is er nergens meer een te bekennen. Maar wacht eens: we maken zelf een dinosaurus! Een kip met een zwiepstaart. Wat vindt de kip? Onduidelijk. Creatief Denken? Ja, dat wel.

Foto PLOS ONE


4 februari 2014

Master voor Creatief Denken  

Creatief Denken: Master of Creativity

Je hoeft niet meer naar de VS om de Master of Creativity opleiding te volgen. Leren op afstand is nu mogelijk, nog steeds onder verantwoording van de NY State University, en gefaciliteerd door het COCD, ICSC, en het Koning Willem I College in Den Bosch. Start einde zomer 2014, inschrijving tot 28 Februari 2014.
 

2 februari 2014

Creatief Denken en Mindcamp  

Mindcamp - Ontario

Jee, wat ziet dat Mindcamp in Ontario in Augustus er leuk uit! Kijk toch eens naar dit schitterende plaatje, gebruikt als illustratie voor de workshop 'Rev Your Brain'
 van Ana Castelan & Ian Rosenfeldt.

 

27 januari 2014

Creatief denken en een bibliotheek part 2  

Creatief denken en de Biblio part 2

Een paar weken geleden trof ik een bibliotheek in een telefooncel, nu stuit ik op deze in Italië gespotte Biblio Motocarro Antonio la Cava. Rijdende biblio's zijn niet geheel nieuw, maar deze is toch wel erg leuk.
 

16 januari 2014

Creatief denken en hangende tuinen  

Creatief denken over 'tuin'

Hier heeft iemand gedacht: er is geen ruimte . . wat kan ik eens bedenken? Een vertikale tuin! Zoals zo vaak wordt ik blij van zoiets creatiefs, en er is ook een gevoel van herkenning . . iets als: ja, natuurlijk! Gezien in Barcelona. Misschien is het wel wereldberoemd?


 

9 januari 2014

Creatief denken ver van de stad  

Creatief Denken ver van de stad

Wat doe je als de bibliotheek wel erg ver weg is? Je eigen bibliotheek? Waarom niet. Dag en nacht geopend, geen regels. Gezien op een kruispunt over de Duitse grens (Krommert). Telefonzell Bücherei.Creatief denken? Ik denk het wel!

 

10 december 2013

Creatief denken @Wageningen University  

Creatief denken @ Wageningen Uni

Je kunt natuurlijk tientallen verbodsborden neerzetten, maar ook dit ene (grote!) bord, bij de ingang van het gebouw. Ik keek om me heen, en ja, alle fietsen in de rekken. Creatief denken daar bij Wageningen University 

25 november 2013

Creatief denken @ Wageningen University  

Creatief denken @Wageningen Uni

Ik was onlangs op de open dag, wat een frisheid! De wereldbevolking over 10 jaar? Hoeveel voedsel moeten we dan produceren? Eiwitten uit insecten? Gen-technologie? Algen? Wageningen staat al in de toekomst Wageningen University
 

18 november 2013

Creatief Denken en het beste idee van 2013  

Creatief denken en het beste idee van 2013

Aan meer dan honderd wetenschappers, journalisten en kunstenaars gevraagd wat zij het beste idee van 2013 vinden. Van blauwalgen, big data, en ondertitelbrillen.
 

13 november 2013

creatief denken en hersenen
 

Creatief denken en onze hersenen

Lieven Desomviele en Isabelle Vandevyvere over de relatie tussen onze hersenen en onze creativiteit: welke invloed heeft leeftijd op ons creatief vermogen? Welke functies kunnen getraind worden en welke niet?

Leer meer op de COCD Poolonderwerpendag, 29 November 2013 in Tilburg.
 

11 november 2013

creatief denken en digitaal brainstormen  

Creatief denken en digitaal brainstormen

Digitaal of on-line brainstormen, er zijn natuurlijk bedenkingen en beperkingen maar er zijn ook enorme mogelijkheden en het wordt steeds meer gebruikt. 

Leer meer op de COCD Poolonderwerpendag, 29 November 2013 in Tilburg.
 

9 november 2013 Tegoedbon NS  

Hoe snel vindt de medewerker een creatieve oplossing?
Na alle ellende op het spoor van afgelopen week maakte NS een mooi gebaar naar alle reizigers. Ze reikten in de trein tegoedbonnen uit. Een mooi gebaar.
Zou de bonnenbedenker er ook over nagedacht hebben wat dit betekent als de trein het station binnen rijdt en een paar honderd reizigers koffie gaan bestellen bij dezelfde Kiosk? Stel dat jij daar in dat winkeltje staat, hoe zou jij dat oplossen?
 

7 november 2013

Creatief Denken in de stoommachine  

Creatief Denken in de stoommachine

Paradepaard van een vorig tijdperk, bejubeld en weer vergeten. Wat een creatief denken zit er in, wat een vernuft, wat een slimheid. Het tijdperk voor de electronica, toen je je nog een voorstelling kon maken van de werking.
 

5 november 2013

Creatief Denken aan de rand van de weg

 

Creatief Denken aan de rand van de weg

Zo'n ribbelrand langs de kant van de weg, is dat niet creatief bedacht?! Je hebt een harde berm, met extra grip, een wat bredere weg, en als extraatje worden nog eens degenen die achter het stuur in slaap sukkelen wakker geschud! 

1 november 2013

Creatief Denken en het weefgetouw

 

Creatief Denken en de industriële revolutie

Een damastweefgetouw. Nog bediend door de wever, die de spoel heen en weer flikt. Al in een fabriek maar nog net niet geautomatiseerd. Wat een creatief denken is er in gestopt! Die periode juist voor de industriële revolutie, fascinerend.  

Gezien in het Textielmuseum Tilburg.
 

27 oktober 2013 Creatief Denken en Klittenband  

Wat is er Creatief Denken aan Klittenband?
Klittenband (afgeleid van klitten van distels), groothoeklenzen (geinspireerd op de ogen van de bij), lijmen en plijsters (gebaseerd op gekko-poten) zijn innovaties geïnspireerd door de natuur, is het creatief denken of juist afkijken? 

25 oktober 2013 Creatief Denken en de Riksha  

Creatief Denken en de Riksha

Creatief Denken? Het lijkt me van niet. Een teruggehaald middeleeuws idee eigenlijk, dat de ene mens met fysieke kracht de ander vervoert, het is in onze streken gelukkig verdwenen. Het associëert met klasse-ongelijkheid en slavernij.

Er is overigens niks mis met oude ideeën afstoffen, maar hier schieten we niks mee op.
 

20 oktober 2013 Essentie van het Creatief Denken   

Nog 1 plaats vrij bij COCD

Er is nog één laatste plaats vrij, aanstaande vrijdag 25 oktober in Utrecht voor de 1-daagse van het COCD: Essentie van het Creatief Denken. Last minute korting 10%. Wees snel en lees meer...18 oktober 2013 Inside The Box  

Creatief denken inside the box
Nieuw verschenen. De creatiefste en vernieuwendste ideeën ontstaan juist als je je beperkt tot wat je al kent en daar op een nieuwe manier naar kijkt - inside the box. Jacob Goldenberg & Drew Boyd. Lees meer...

13 oktober 2013 De houtkever  

Creatief denken met de houtkever

Leren van de natuur. Innovaties gebaseerd op ideeën uit de natuur, een interessante vorm van creatief denken. Een motorzaag gebaseerd op een houtkevertje, de Optimist heeft er een bericht over lees meer...

Heb je zelf ergens creatief denken ontdekt? Stuur een foto naar info@creatiefdenkenonline.eu
 


 

7 oktober 2013 De fiets  

De fiets

De fiets is natuurlijk een fenomeen waar de laatste tijd veel creatief over wordt nagedacht. Industrial design. Interessant. Inspirerend.

Ook interessant is misschien om je af te vragen op welke terreinen er GEEN creatief denken plaats vindt de laatste tijd. Wellicht een opening voor inspiratie.
 

10 september 2013 Elk 1 schaats  

Elk 1 schaats

Gespot bij de Ouderkerkerplas. Als je met z’n tweeën bent en je hebt maar 1 paar skates, wat dan? Omstebeurt, dacht ik, maar gelukkig zijn er creatievere mensen in de wereld. Elk gewoon 1 schaats! En dan samen 1 schaatser zijn.